Eierkoeken zijn een populair bakproduct in Nederland en België en worden vaak gegeten als tussendoortje of bij het ontbijt. Maar waar komt dit lekkere gebak eigenlijk vandaan?
De oorsprong van de eierkoek is niet helemaal duidelijk. Sommige bronnen suggereren dat de eierkoek in de 19e eeuw in Duitsland werd uitgevonden als een licht en luchtig alternatief voor traditioneel zwaar Duits gebak, terwijl andere bronnen suggereren dat de eierkoek zijn oorsprong vindt in Nederland of België.
Wat we wel weten is dat eierkoeken in Nederland al sinds de jaren 50 populair zijn. In die tijd werden ze voornamelijk verkocht op de markt en bij de bakkerij. Eierkoeken werden toen vooral gemaakt van eieren, suiker en bloem en waren daardoor een goedkoop en voedzaam tussendoortje voor iedereen.
In de jaren 60 en 70 werd de eierkoek steeds populairder en begonnen ook supermarkten ze te verkopen. De eierkoek zoals we die nu kennen, met een wat meer gebakken uiterlijk, is pas later ontstaan. Het deeg wordt nu vaak met behulp van een spuitzak op de bakplaat gespoten en daarna in de oven gebakken.
Tegenwoordig zijn er verschillende varianten van de eierkoek verkrijgbaar, zoals de spelt-eierkoek en de suikervrije eierkoek. Ook worden eierkoeken vaak als basis gebruikt voor andere lekkernijen, zoals de bekende tompouce.